Przepis na zdrową i naturalną, wiosenną zupę pokrzywową.

Póki pokrzywa jest młoda i w szczytowej fazie wzrostu.  trzeba spożywać jej jak najwięcej. Śpiesz się, sezon na pokrzywę kończy się wraz z jej zakwitnięciem, czyli już niedługo. Dawno nazwa pokrzywy to koprzywa, kopriwa. Nazwy te mają związek z parzącymi, ostrymi liśćmi rośliny.  Wywodzą się prawdopodobnie od koprъ — „ukrop, wrzątek”. Podobnie jak nazwa koper, roślina która ma ostry zapach i smak. Dalej mamy takie słowa jak perny i pierny, czyli ostry w smaku. Tak na przykład powstała nazwa dla ciasta ostrego w smaku, czyli piernika.

Zrywamy tylko młode pędy z wierzchołków. Jadalne jest cała roślina, liście, łodygi i korzenie. Pamiętajmy aby zrywać pokrzywę tylko w miejscach wolnych od zanieczyszczeń, z dala od dróg i opryskiwanych pescytydami sadów i pól. Pokrzywa bogata jest w wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, jod i sód. Bogata jest w witaminy K, B2, C. Zawiera również, kwas pantotenowy, olejki eteryczne, fitosterole, karotenoidy, serotoninę. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza. Należy pamiętać, że jest to żelazo, tak jak każde żelazo roślinne, niehemowe czyli trudniej przyswajalne niż żelazo hemowe pochodzące z produktów od zwierzęcych. Wchłanianie żelaza niehemowego z pokrzywy ułatwia zawarta w niej witamina C. Dlatego pokrzywa polecana jest w przypadkach anemii, niedoborze żelaza. Trzeba pamiętać, że jest sporo substancji, które blokują lub utrudniają wchłanianie żelaza, na przykład herbata, kawa czy kazeina zawarta w produktach mlecznych. Dlatego, na przykład, jedzenie produktów zbożowych z mlekiem ze względu na zawarte w zbożach minerały, mija się z celem. Pokrzywa doskonale oczyszcza organizm z toksyn, oczyszcza układ trawienny, usuwa złogi żółciowe, poprawia jakość cery, paznokci i włosów. Stymuluje trawienie, poprawia prace wątroby, trzustki i żołądka.  Ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, wzmacnia układ odpornościowy. Pokrzywa ma dużo więcej właściwości zdrowotnych o których innym razem.

Powinieneś włączyć pokrzywę do wiosennego jadłospisu. Uzupełni one część niedoborów powstałych po zimie. Oczyści organizm z toksyn nagromadzonych przez zimowe miesiące. Poprawi kondycje Twojego organizmu.

Można jadać ją samą, w sałatkach, robić napary, wyciskać sok, robić sosy oraz gotować z niej zupy! Przedstawiam szybki przepis na wiosenną zupę z pokrzyw, przepis według pięciu przemian. Gotowanie według pięciu przemian, w skrócie, polega na tym, że każdy produkt, każde warzywo, owoc, zioło itd. przypisany jest do jakiegoś żywiołu. Jest pięć żywiołów, Ogień, Ziemia, Metal, Woda, Drzewo. Przyrządzając potrawy według pięciu przemian trzeba przejść przez wszystkie żywioły dodając produkty im odpowiadające. Można żywioły powtarzać. Gdy zapomni się o dodaniu jakiegoś żywiołu można się cofnąć dodać go i ponownie dodać żywioł na którym się skończyło. Dodajemy składniki po kolei, mieszając między każdym dodanym składnikiem. Czy ludy Słowiańskie gotowały według jakiś zasad? Podobnych lub takich samych? Jestem pewien, że tak.

Zaznaczę od razu, że ja do swojej zupy użyłem, naturalnego koziego jogurtu i naturalnego masła ale ktoś kto chcę zupą pokrzywową uzupełnić niedobór żelaza powinien zamienić te składniki o czym napisałem poniżej.

zupapokrzywowablog


Składniki do zupy dodajemy według poniższej kolejności.

Potrzebne składniki:

– Ogień – Woda, wrzątek. Ilość wedle uznania, uzależniona jest od ilości pokrzywy.

– Ogień – Ekologiczny korzeń lubczyka suszony lub świeży. Szczypta.

– Ogień – Ekologiczny świeży rozmaryn lub tymianek. Szczypta.

– Ziemia – Naturalne, zwykłe masło lub sklarowane. Można dodać również ekologiczny, nierafinowany i tłoczony na zimno olej lniany. Masło klarowane nie zawiera kazeiny, białka które utrudnia wchłanianie żelaza. Dlatego gdy zależy nam na większej przyswajalności żelaza, dodajemy masło klarowane lub olej lniany.

– Ziemia – Ekologiczna pokrzywa, drobno posiekana. Tyle, żeby zupa była gęsta.

– Metal – Ekologiczny czosnek, posiekany, co najmniej 10-15 minut przed wrzuceniem do zupy.

– Metal – Nasiona czarnuszki, rozgniecione w moździerzu.

– Woda – Ekologiczna, nieoczyszczona sól morska, himalajska lub kamienna.

– Drzewo – Ekologiczna natka pietruszki. Duża szczypta.

– Drzewo – Naturalny jogurt kozi, najlepiej przygotować go samemu. Jogurt można zastąpić ekologicznym niefiltrowanym octem jabłkowym. Dodajemy wedle uznania.

– Ogień – Ekologiczny koperek, posiekany. Duża szczypta.

– Ziemia – Ekologiczne jajko, od kury z wolnego wybiegu. Ilość jajek wedle uznania.


Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy lubczyk, mieszamy, dodajemy rozmaryn, mieszamy. Chwile odczekujemy i dodajemy kolejno, za każdym razem mieszając, tłuszcz, pokrzywy, czosnek, czarnuszkę, solimy do smaku. Dalej wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli decydujemy się na jogurt, wcześniej musimy zahartować go zupą, żeby się nie zważył. Dodajemy rozmieszany jogurt, mieszamy, dalej dodajemy posiekany koper i roztrzepane widelcem jajko. Chwile gotujemy, cały czas mieszając i koniec! Zupę gotujemy jak najkrócej, tylko tyle żeby zmiękła pokrzywa. Gotujemy tyle ile trwa połączenie wszystkich składników. Tak naprawdę, można gotować taką zupę z dodatkiem ulubionych ziół, można dodać marchewkę, pietruszkę, selera i cebule. Można również dodać do niej płatków owsianych. Nie trzeba trzymać się sztywno przepisu który jest tylko wskazówką. Pamiętajmy, żeby zachować kolejność pięciu przemian. W tym przepisie trzymałem się podstawowych składników dostępnych wiosną, żeby zupa była lekka i pożywna. Można podawać ją z podpłomykami, tak jak na zdjęciu.

Smacznego!

Reklamy

Jeden komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s