Polewka pokrzywowa ze świeżymi ziołami.

Kolejny przepis na polewkę pokrzywową, tym razem jeszcze lżejszą i z dużą ilością świeżych ziół. Dla porównania pierwszy przepis tutaj Przepis na zdrową i naturalną, wiosenną zupę pokrzywową.

Tak naprawdę taką polewkę możemy ugotować z tego co mamy akurat pod ręką. Ilości ustalamy sami, wedle swojego gustu i smaku, masz wolną rękę.

polewkablog


Pod ręką miałem akurat takie składniki:

  • Woda,
  • Świeży tymianek, ja użyłem cytrynowego,
  • Świeże liście lubczyku,
  • Świeży koper,
  • Świeża szałwia,
  • Świeża pokrzywa,
  • Młoda cebula razem ze szczypiorem,
  • Świeża lebiodka, zwana powszechnie oregano,
  • Świeża mięta,
  • Sól morska
  • Świeże liście poziomki,
  • Płatki owsiane, lekko podprażone,
  • Świeża rzeżucha

Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Siekamy wszystko osobno i przekładamy na osobne talerze lub miski. Nie mieszamy składników przed gotowaniem! Będziemy je dodawać w odpowiedniej kolejności.

Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc kuchenki i do wolno pyrkającej wody dodajemy kolejno, mieszając po każdym dodanym składniku, tymianek, lubczyk, koper, szałwie, mieszamy i chwile czekamy. Dodajemy dalej, pokrzywę, młodą cebule, lebiodkę, mięte, mieszamy i chwile czekamy. Doprawiamy solą, mieszamy i dodajemy liście poziomki, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i kończymy gotowanie. Gotowanie trwa około 5 minut. Płatkami owsianymi i rzeżuchą posypujemy już po rozlaniu do misek. Prawda, że proste? Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s