Polewka z botwiny i świeżych ziół, czyli botwinka.

Szybki, aczkolwiek wymagający wcześniejszego przygotowania zakwasu buraczanego, przepis na polewkę z botwiny oraz świeżych ziół, czyli botwinkę. Intensywnie czerwona, aromatyczna, pożywna, zdrowa i lekkostrawna. Taka jaka powinna być!

Do ugotowania botwinki, potrzebny będzie nam wspomniany wcześniej zakwas buraczany. Sporządzamy go w następujący sposób. Kilogram starych albo młodych buraków kroimy w plastry i zalewamy wodą w słoiku lub gliniaku. Wody musi być tyle, żeby zakryła dobrze buraki. Przykrywamy tkaniną i odstawiamy w ciepłe miejsce do sfermentowania, wystarczy 3 dni. Jak chcemy uzyskać kwaśniejszy zakwas i nie spieszy nam się z ugotowaniem polewki, wstawiamy zakwas razem z burakami do lodówki na jeszcze 3 dni. Zakwas odcedzamy przed użyciem. Pozostałe buraki możemy zjeść.

botwinkablog


Teraz przepis na polewkę. Oczywiście składniki, w miarę możliwości, muszą być ekologiczne, kupne lub z własnego ogrodu. Potrzebne będą:

  • Zakwas buraczany,
  • Świeży lubczyk,
  • Świeża szałwia,
  • Młode buraki, odcięte od liści,
  • Młoda cebula ze szczypiorem,
  • Świeża lebiodka,
  • Sól morska, himalajska, kamienna, ekologiczna bez żadnych dodatków,
  • Woda,
  • Liście botwiny odkrojone od młodych buraków. Ja dodatkowo użyłem młodych liści buraków wraz z korzeniami. Liści musi być dużo, żeby polewka byłą gęsta,
  • Świeży koper

Ilości dobieramy wedle uznania.


Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników, siekamy botwinę, kroimy młode buraki, kroimy cebule i szatkujemy zioła. Wszystko rozkładamy do osobnych misek.

W garnku zagotowujemy zakwas i zaczynamy dodawać po kolei składniki, lubczyk i mieszamy, szałwia i mieszamy. Chwile czekamy i dalej dodajemy, buraki i mieszamy, chwile czekamy. Potem cebula ze szczypiorem, mieszamy, świeża lebiodka i mieszamy, przerwa. Solimy do smaku i dolewamy wody w razie potrzeby, zależy ile będziemy mieli liści botwiny. Dodajemy botwinę, mieszamy i dodajemy koper. Chwile gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia, żeby polewka nie straciła koloru i gotowe.

Możemy podawać z ekologicznymi jajkami, ugotowanymi na twardo.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s