Puszysty biszkopt na pszczelim miodzie!

Czy można zrobić biszkopt na pszczelim miodzie zamiast cukru? Czy dawni Słowianie wypiekali takie ciasta?

biszkopt3

Upiekłem parę dni temu placek biszkoptowy z truskawkami używając do ciasta nierafinowanego cukru trzcinowego Muscavado. Tak jak już pisałem, biszkopt czyli biscoctus, pieczony dwa razy, sucharek. Według dostępnych informacji biszkopty zostały prawdopodobnie odkryte przez Włoskiego piekarza, około XV wieku n.e. Nazwa wskazuję na to, że pierwsze biszkopty przypominały raczej słodkie suchary pieczone a później jeszcze suszone. Coś jak dzisiejsze herbatniki, których nazwa, biscuit, również wywodzi się od łacińskiego biscoctus. Tak więc możemy doszukiwać się początków biszkoptu i herbatników w tamtym okresie ale czy aby na pewno, czy nie wypiekano takich ciast wcześniej?

Pierwsze pytanie jakie przyszło mi do głowy to, czy Słowianie mogli wypiekać słodkie ciasta podobne do dzisiejszych ciast biszkoptowych? Odpowiedziałem sobie, oczywiście, że tak, przecież nic nie stoi na przeszkodzie. Przecież to ciasto składające się tylko z mąki, jajek i cukru. Spulchnienie ciasta metodą ubijania jest możliwe a cukier możemy zastąpić pszczelim miodem. Każdy chyba pamięta jak kiedyś ubijało się pianę z białek za pomocą trzepaczki. Pytanie, tylko czy pszczeli miód nie zniszczy nam struktury piany z białek oraz masy z żółtek? Czy nie sprawi , że ciasto będzie zbyt ciężkie. Logicznie rzecz biorąc, spulchnienie ciasta metodą wtłoczenia w nie powietrza za pomocą trzepania, powinno być równie dobrze znane jak spulchnianie fermentacją. Nigdzie nie znalazłem informacji na to wskazujących. Wszędzie napisane jest, że najpierw były przaśne placki, potem ciasta fermentowane a dopiero gdzieś tam w XV wieku n.e. ktoś wpadł na pomysł spulchnienia ciasta przez utrzepanie jajek i w ogóle chyba wtedy zaczęto wypiekać słodkie ciasta. Jak dla mnie jest to trochę dziwne. Czy naprawdę ubijanie ciasta jest aż tak późnym wynalazkiem?

Wiadomo, że Słowianie wypiekali obrzędowe ciasta zwane kołaczami które nabierały pulchności w procesie fermentacji. Książka Państwa Lis, podaje tylko przepis na kołacza z mąki pszennej, zaczynu chlebowego, osadu drożdżowego z piwa oraz miodu. Szukając dalej śladów ciasta biszkoptowego na miodzie, zajrzałem do książki „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów”, drugą z najstarszych polskich książek kucharskich, spisana około XVII wieku n.e. Niestety wszystkie zawarte w niej przepisy na biszkokty zawierają już cukier. Ciekawe jest to, że tylko jeden z przepisów na klika zamieszczonych w tej książce podaje, że jajka trzeba ubijać, najlepiej co najmniej godzinę a po dodaniu cukru jeszcze następną godzinę. W reszcie przepisów jest mowa o mieszaniu. Oczywiście białka jajek można za pomocą trzepaczki ubić szybciej. Nie znajdując żadnych konkretnych informacji, nie pozostało mi nic innego jak sprawdzenie tego samemu, sprawdzenie czy można upiec ciasto biszkoktowe na miodzie zamiast cukru. Nie czekałem zbyt długo i tak na prawdę zrobiłem to zanim wszcząłem poszukiwania.

biszkopt2

Po pierwszej próbie okazało się, że można. Piana z białek jak i masa z żółtek po dodaniu pszczelego miodu nie tracą swojej puszystości i idealnie łączą się ze sobą. Biszkopt nabiera również przyjemnego miodowego aromatu i słodkiego smaku. Miodu dajemy zarówno do żółtek jak i do białek, tyle, żeby była wyczuwalna słodycz. Używamy płynnego miodu, jeżeli mamy skrystalizowany to wstawiamy słoik z miodem do gorącej wody, żeby uczynić go nieco płynniejszym.

Czy zatem takie słodkie ciasta mogły gościć na Słowiańskim stole? Według mnie tak. Utożsamianie Słowian tylko z przaśnymi plackami pieczonymi na kamieniu przy palenisku, ewentualnie z chlebem na zakwasie, a jak już zrobili kołacza to był wyczyn ponadczasowy, według mnie, jest nieporozumieniem! Dlaczego Słowianie mieliby nie eksperymentować w kuchni?

biszkopt1

Prawdziwy biszkopt, puszyste słodkie ciasto, na pszczelim miodzie, bez cukru trzcinowego, bez proszku do pieczenia i innych spulchniaczy. Taki jaki powinien być, taki jak mógł być wypiany dawniej, naturalny i zdrowy. Jak go przygotować?

Robimy wszystko tak jak w tym przepisie Placek biszkoktowy z truskawkami, prosty i szybki. Zastępując cukier Muscavado, dobrym i naturalnym pszczelim miodem.  Możemy również upiec taki placek z innymi sezonowymi owocami, poziomkami, czarnymi jagodami, malinami, jeżynami, jabłkami czy gruszkami. Możemy upiec go bez niczego. To właśnie jest kluczem w zdrowym odżywianiu, pieczemy dobre i naturalne ciasta z owocami kiedy jest na nie sezon. Czy mogą one nam zaszkodzić?

Dziś jada się codziennie gówniane słodkie ciasta, ciasteczka, bułeczki, słodzone tonami białego cukru, nadziewane „owocami”, czy jest na nie sezon czy nie. Słodka bułeczka rano na śniadanie a i po obiedzie jakieś ciasteczko. W między czasie kilka batoników. To właśnie jest przyczyną różnych schorzeń.

Reklamy

Jeden komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s