Naturalny domowy ocet z czerwonych porzeczek.

ocet

Jakiś czas temu, gdzieś w internecie, widziałem wzmiankę o occie z czerwonych porzeczek. Nie ukrywam, że spotkałem się z czymś takim po raz pierwszy. Znam ocet winogronowy, jabłkowy, ryżowy, spirytusowy ale o occie z porzeczek nie słyszałem dlatego więc postanowiłem go zrobić samemu.

Przywieźliśmy ostatnio z działki trochę porzeczek czerwonych, więc kwestie pozyskania tych owoców miałem z głowy. Umyłem, oddzieliłem od szypułek i wrzuciłem do słoika. Zalałem wodą, przykryłem lnianą tkaniną i odstawiłem w ciemne miejsce. Po 3-4 tygodniach okaże się co z tego wyjdzie, na razie nastaw lekko fermentuje. Może się okazać, że będzie konieczność dodania miodu i dolanie wody, zobaczymy.

 

Reklamy

2 komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s