Prawdziwa czekolada z surowych ziaren kakaowca.

czekolada

Pierwsza próba zrobienia prawdziwej czekolady tylko z surowych ziaren kakaowca bez żadnych innych zbędnych dodatków. Jedna tabliczka z pszczelim miodem wielokwiatowym, druga tabliczka z nierafinowanym cukrem trzcinowym Rapadura. Ziarno zmieliłem młynkiem do kawy. Do tabliczki z cukrem dodałem odrobinę wody a do tabliczki z pszczelim miodem wystarczył sam miód, potem wyrobiłem gładką masę, uformowałem i wsadziłem do lodówki. Niestety młynek nie mieli ziaren wystarczająco dobrze, lepszy byłby pewnie moździerz.

Reklamy

Jeden komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s