Naleśniki, przepis podstawowy.

Naleśniki, cienkie placki, dobrze znane chyba każdemu, świetne na słodko jak i na słono, z dżemem, serem białym, miodem, syropem klonowym oraz jako krokiety z kapustą i grzybami. Oto mój podstawowy przepis na na naleśniki.

nalesniki

Składniki:

  • Mąka, typy pomiędzy chlebowym a razowym, a z czego? Z czego chcemy.
  • 1 litr mleka
  • 0,5 litra wody
  • 6 kurzych jaj
  •  4 łyżki oleju rzepakowego, nierafinowanego, niefiltrowanego, tłoczonego na zimno, do ciasta oraz łyża tego samego oleju do nasmarowania patelni.
  • Sól himalajska, dwie, trzy szczypty.

Potrzebna nam będzie duża miska, do pomieszczenia wszystkiego oraz mikser. Wbijamy całe jajka, solimy i wlewamy całe mleko, miksujemy, dodajemy wodę, miksujemy dalej. Zaczynamy dodawać powoli mąkę, ilość mąki uzależniona jest od tego jaka to mąka i z czego. Ciasto musi być gładkie i lejące się ciurkiem. Odstawiamy na parę minut, 5-10, możemy rozgrzać w między czasie patelnię. Dodajemy olej i jeszcze raz chwilę miksujemy. Ciasto gotowe, możemy smażyć. Nie ukrywam, że najlepsza do smażenia będzie żeliwna patelnia na której będziemy mogli smażyć bez użycia oleju. Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim, dzięki czemu zachowają odpowiednią wilgotność, nie wyschną.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s