Korzenna przyprawa do piernika.

Szczodre Gody tuż, tuż, trzeba więc zakasać rękawy i zrobić przyprawę do piernika długo dojrzewającego. Piernik taki musi dojrzewać co najmniej miesiąc. Ja wyrabiam ciasto około dwóch miesięcy wcześniej.

przyprawa

Korzenna przyprawa do piernika:

  • 60g cynamonu, możemy pokusić się o cynamon cejloński,
  • 20g suszonego imbiru,
  • 5g gałki muszkatołowej,
  • 5g ziela angielskiego,
  • 5g goździków,
  • 5g ziaren kardamonu,
  • 2g ziaren kolendry,
  • 2g pieprzu czarnego,
  • 1g ziaren anyżu.

Możemy użyć przypraw zmielonych przez producenta albo możemy zmielić sami, najważniejsze żeby były świeże i nie zwietrzałe. Możemy również wedle upodobania dać czegoś więcej a czegoś mniej ale raczej nie odbiegamy bardzo od podanych proporcji Wszystko dokładnie wymieszać, przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. Przyprawę najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby mogła się przegryźć.

Reklamy

Jeden komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s