Prawdziwa surowa czekolada, przepis nr 2.

Cztery podstawowe składniki Prawdziwej Czekolady. Masło kakaowe, surowe ziarna kakaowca, sproszkowane kakao, nierafinowany cukier trzcinowy Rapadura.

czekolada

Właściwie można obejść się bez jednego z nich, sproszkowanego kakao, no bez dwóch z nich, bez masła kakaowego też można zrezygnować o czym już pisałem wcześniej, tutaj ale jeśli chcemy, żeby nasza Prawdziwa Czekolada była aksamitna i rozpływała się w ustach, musimy dodać masła kakaowego nie ma innego wyjścia. Czym jest masło kakaowe? Jest to tłuszcz pozostały po produkcji sproszkowanego kakao. Czyli na dobrą sprawę nie ma właściwie sensu łączyć z powrotem czegoś co zostało rozdzielone ale jako, że ziarna kakaowca ciężko rozetrzeć tak drobno, żeby tworzyły jednolitą konsystencje możemy dodać sproszkowanego kakao, chociaż nie jest to konieczne. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nie dawać ziaren kakaowca tylko samo sproszkowane kakao, czekolada będzie wtedy jeszcze bardziej delikatna. Jaki wariant byśmy nie wybrali będzie to na pewno lepsza czekolada niż kupna.

Po słonych śledziach czas na coś słodszego. Spożywcze masło kakaowe jest coraz łatwiejsze do kupienia i jakiś czas temu udało mi się je kupić w sklepie gdzie często robię zakupy. Kupowanie wszystkiego z różnych źródeł niestety wiąże się większymi kosztami, dlatego czekałem cierpliwie aż w końcu się udało.

czekolada3

Jak robimy Prawdziwą Czekoladę? Nie ma nic prostszego. Mielimy w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu ziarna kakaowca. Osobno to samo robimy z nierafinowanym cukrem trzcinowym Rapadura. W garnku podgrzewamy masło kakaowe, tylko tyle, żeby się roztopiło, nie gotujemy. Dodajemy cukier, mieszamy, żeby się rozpuścił i dodajemy zmielone ziarna kakaowca i sproszkowane kakao. Podgrzewamy chwilę mieszając cały czas i przelewamy do płaskiego szklanego naczynia. Wkładamy do lodówki i czekamy aż zastygnie. Płynną masę możemy wykorzystać również jako polewę do ciast i ciastek. Jeszcze słów klika o proporcji składników. Ja z 50 gram masła kakaowego uzyskałem około 145 gram czekolady. Ziaren kakaowca, sproszkowanego kakao i cukru dodajemy tyle ile lubimy.
Prawda, że proste?

Reklamy

4 komentarze

    • Niestety nie jestem w stanie tego teraz napisać. Dawno nie robiłem czekolady, nie korzystam z żadnego przepisu i nie mam zapisanych proporcji. Najlepiej, ja tak robiłem, roztopić masło kakaowe i dodawać porcjami resztę składników, do momentu aż czekolada uzyska odpowiedni dla nas smak. Jakie proporcje byś nie dała czekolada zawsze stężeje. Masło kakaowe jest tłuszczem łatwo twardniejącym. Żeby z tych składników czekolada miała nie stężeć byłaby niejadalna bo musiałoby być same kakao 🙂

      Polubienie

    • W sprzedaży występuje surowe ziarno kakaowca, całe lub kruszone. Jest też kakao, zazwyczaj odtłuszczone ale też jest i kakao nieodtłuszczone i takie najlepiej nadawałoby się do czekolady. Można kupić surowe ziarno i je zmielić w młynku, trzeba pamiętać o tym, że ziarno jest tłuste i może oblepić młynek.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s