Kiszona kapusta, naturalna i zdrowa.

Nadszedł czas na kiszenie kapusty, która w okresie Szczodrych Godów przyda się do pierogów, bigosu, kapusty z grochem itd. Kiszonej kapusty w święta nie brakuje w żadnym Polskim domu. Niestety większość nie kisi jej samemu a nie ma nic prostszego. Nie wspominając już o wartościach odżywczych i zdrowotnych.

kapusta

Co będziemy potrzebować? Oczywiście kapusty ale nie byle jakiej, najlepiej sprawdzi się kapusta biała tzw. kamienna głowa z tego względu, że zawiera dużą ilość cukrów i ulega lepszemu zakiszeniu. Marchew oraz sól kamienna, nieoczyszczona bez antyzbrylaczy, niejodowana itd. normalna sól. Z pomocą przyjdzie nam szatkownica. Kapustę i marchew szatkujemy. Wkładamy wszystko do gliniaka, szklanego słoja lub do drewnianej beczki, jeżeli ktoś taką posiada. Żadne tam gówniane plastikowe pojemniki. Zasypujemy wszystko solą, taką ilością, żeby była wyczuwalna. Sól przede wszystkim zabezpiecza kiszonkę przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów ale sprawi również, że kapusta puści sok co ułatwi nam później pracę. Oczywiście nie zawsze jest ona potrzebna. Gliniak przykrywamy ścierką i odstawiamy na noc, kapusta musi puścić sok. Następnego dnia sprawdzamy ile soku puściła kapusta, jeżeli po przyciśnięciu soku jest tyle, że zakrywa całość to przygniatamy czymś ciężkim np. talerzem przyciśniętym słoikiem z wodą lub specjalnymi kamieniami. Oczywiście, tylko wtedy gdy mamy kapustę w gliniaku, jeżeli kisimy w słoiku nie dociskamy ale będziemy musieli przynajmniej raz dziennie przemieszać i docisnąć kiszonkę, żeby na powierzchni nie rozwinęła się przypadkiem pleśń. Gdy jednak soku jest za mało będziemy musieli kapustę ugnieść, albo pięściami albo drewnianym tłuczkiem. Kapustę kisimy w cieple przez 5-7 dni a potem przestawiamy w chłodne miejsce. Tak nie wiele potrzeba do cieszenia się własną, zdrową kiszoną kapustą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s