O alkoholu słów kilka…

Nie jestem jakimś wybitnym znawcą alkoholi, nie mam wprawnego oka, węchu i podniebienia kipera. Mocne destylowane alkohole przestałem pić praktycznie w tym samym czasie w którym zacząłem się zdrowo odżywiać. Alkohol stał się dla mnie przede wszystkim, zresztą tak jak wszystko, źródłem cennych składników odżywczych. Nie kieruje się jakoś bardzo smakiem ani wyglądem.

Ostatnio odkryłem piwo z browaru EDI, niefiltrowane i niepasteryzowane, mętne o specyficznym posmaku, nie wiem czego bo jak już napisałem znawcą nie jestem, nie odróżniam szczepów drożdży, odmian chmielu, słodów, nie odróżniam piw z dolnej fermentacji od piw z górnej, piw z otwartych kadzi od piw z zamkniętych, jestem laikiem co nie oznacza, że nie znam tych pojęć. Staram się pić właśnie takie piwa, niefiltrowane, niepasteryzowane, bez żadnych dodatków, naturalne, z małych browarów rzemieślniczych. Większość koneserów piwa uzna to za jakieś banialuki, powie, że piwo to przede wszystkim, smak, zapach, kolor, klarowność i pianka na dwa palce a piwa niefiltrowane, niepasteryzowane itd. to jakieś nowomodne wymysły…

piwoedi

Wracając do piwa z Browaru EDI, jest chyba najbardziej mętnym i zawiesistym piwem jakie udało mi się kupić, nie wiem czy jest to charakterystyczne dla tego piwa czy po prostu trafiły mi się resztki z dna kadzi 🙂 Warto tutaj wspomnieć o tak zwanych piwach „żywych”. Niestety jest to tylko hasło marketingowe a takie piwo w cale nie jest żywe ponieważ ilość żywych komórek drożdżowych w takim piwie jest znikoma. Prawdziwe, żywe piwo to takie które zostaje poddane refermentacji w butelce, czyli cały czas powoli pracuje a drożdże przerabiają cukier. Dlatego też takie piwo z upływem czasu staje się bardziej wytrawne i mocniejsze. Jakie piwo refermentowane można kupić? Ja znam tylko jedno, piwo Komes.

jabcok

Kolejnym moim odkryciem, którego dokonałem jakiś czas temu to Cydr Jabłkowy Mocny „Jabcok” Żywy z Tłoczni Maurer. Prawdziwy Cydr, nie te marketowe klarowne siuśki robione z koncentratów. Naturalnie mętny, wytrawny, smakujący jabłkiem i drożdżami, orzeźwiający, idealne na gorące dni.

Tak moi drodzy powinno wyglądać naturalne Piwo i naturalny Cydr.

Reklamy

Jeden komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s