Tradycyjne, naturalne Lody Kakaowe.

Co byście zjedli na deser? Słowiański Blog miał na deser Lody Kakaowe, takie prawdziwe, tradycyjne, robione samemu, nie to gówno co jest sprzedawane w sklepach z całą tablicą Mendelejewa.

lody

Czy lody mogą być niezdrowe? Odpowiedzcie sobie sami. Co jest potrzebne do zrobienia takich lodów?

  • Śmietanka, słodka, 36%. Najlepiej jakby była niepasteryzowana. Na pewno w jej składzie nie powinno być nic poza śmietaną. Nic! Ilość: 300ml,
  • Jogurt, naturalny, też bez żadnych dodatków. Ja zrobiłem jogurt sam, ze świeżego krowiego mleka i bakterii od Zakwaski.pl. Ilość: 300ml,
  • Jajka, 2 żółtka, 2 całe,
  • Cukier trzcinowy, nierafinowany, Rapadura. Ilość: 60g
  • Wanilia, sproszkowana lub ziarenka, opcjonalnie, ilość dowolna,
  • Kakao, surowe (RAW), sproszkowane, opcjonalnie, ilość dowolna,

Do zrobienia lodów najlepiej użyć maszynki, bez niej ciężko uzyskać odpowiednią konsystencje zamrożonych lodów. Powstaną kryształki i lody nie będą gładkie i puszyste. Ostatnio kupiłem takie urządzenie za niecałe 100 zł od Clatronica, model ICM 3225, wygląda solidnie i ma odpowiednią moc bo aż 15W. Jeżeli ktoś myśli o robieniu lodów w domu, naprawdę polecam.

Wracając do wykonania lodów. Chyba we wszystkich przepisach składniki na lody podgrzewa się, nie byłbym sobą gdybym nie zrobił ich po swojemu, czyli nie podgrzewając ani jednego składnika, po to, żeby bardziej nie „niszczyć” wartości odżywczych. O dziwo lody wychodzą rewelacyjne. Tak więc, roztrzepujemy żółtka i jajka z cukrem, wanilią i jogurtem, osobno ubijamy śmietankę na sztywno i łączymy z masą jajeczno jogurtową. Przygotowaną masę wlewamy do wcześniej schłodzonego pojemnika, co najmniej przez 12 godzin i wstawiamy do lodówki na około 10 minut, żeby masa się schłodziła, dzięki temu lody lepiej się wyrobią. Wyjmujemy pojemnik z masą i uruchamiamy maszynę, wystarczy 30 minut. Wyrobione lody można od razu jeść lub przełożyć do innego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. trzeba pamiętać, że przed kolejnym podaniem trzeba przestawić je do lodówki przynajmniej na 30 minut, żeby zmiękły. To tyle. Prawda, że proste? Smacznego!

Reklamy

2 komentarze

  1. Lody cudowne i blog cudowny 🙂 ale nadużywa Pan zbyt często tego słowa „gówno”, które kompletnie tu nie pasuje 🙂 Nawet w przepisie na lody wrzuca Pan „gówno” na samym początku i to tak jakoś zasmradza cały przepis…. Tak samo zasmradza ten blog powtarzane w wielu wpisach. 🙂 Na prawdę 🙂 A blog jest rewelacyjny ! Przepraszam, że to piszę,ale może dobrze, żeby Pan wiedział, jak sporo osób to odbiera.

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s