Wiosenna Sałatka z Pokrzywy, Mniszka, Szczypiorku i Sera Białego.

Wiosna w pełni więc trzeba korzystać. Na dziś polecam Wiosenną Sałatkę z pokrzywy, mniszka, szczypiorku i sera białego, robionego z dobrego zsiadłego mleka.

Dobry biały ser to taki który jest zrobiony ze świeżego, niepasteryzowanego mleka które zsiadło się naturalnie a nie z mleka spasteryzowanego do którego dodana została podpuszczka, bo producentowi nie chciało się czekać aż mleko się zsiądzie tylko dodał podpuszczki a potem zakwasił ser bakteriami mlekowymi albo i nie. Ser biały jest bardzo prosty do zrobienia, potrzebne jest tylko dobre świeże krowie lub kozie mleko. Dodatkowo do sałatki można dorzucić rzodkiewkę i sałatę, uważajcie na nowalijki… Dobrze sprawdzi się też czosnek niedźwiedzi a i górek tzw. długi też się dobrze wkomponuje. W tym okresie raczej wybierał bym ogórki sprowadzane z krajów południowych, na przykład Włochy lub Hiszpania, gdzie mają szanse dojrzeć w słońcu, to samo tyczy się pomidorów czy owoców takich jak brzoskwinie i nektarynki, chociaż tych polskich jeszcze nie ma za to ogórki i pomidory jak najbardziej. W sałatce sprawdzi się każdy rodzaj zieleniny. Pamiętajcie nie żałujcie sobie zieleniny, szczególnie teraz na Wiosnę!

Wszystko dobrze myjemy i obsuszamy. Pokrzywę dobrze siekamy, żeby w język nie parzyła a resztę jak kto lubi. Doprawiamy solą kamienną do smaku i gotowe.

salatka

Żałuje, że mieszkam w mieście i próżno tutaj szukać dzikich jadalnych roślin… Można pokropić nierafinowaną, tłoczoną na zimno oliwą z rzepaku a zamiast sera skropić niefiltrowanym i niepasteryzowanym octem jabłkowym. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s