notatka na marginesie Miodownik Słowiański.

Chociaż do Szczodrych Godów pozostało jeszcze 4 miesiące to jest to świetny moment na nastawienie długo dojrzewającego ciasta Miodowego. Wcześniej podawałem przepis na ciasto z dodatkiem jaj, mleka, masła i takie też ciasto do tej pory nastawiałem. Dodając wszystkie składniki od razu ciasto w procesie długiej fermentacji nabiera posmaku i zapachu skwaśniałego nabiału co nie wszystkim może odpowiadać. Ciasto w żadnym wypadku się nie psuje i nadaje się do jedzenia. Tym razem jednak nastawiłem Miodownika składającego się tylko z Miodu, mąki żytniej chlebowej typ 750 i zakwasu żytniego. Dokładnych proporcji wam niestety nie podam, bo sam nie wiem ile czego było. Trochę zakwasu, więcej mąki i najwięcej miodu. Ciasto wyszło luźne, jak na chleb na zakwasie. W szklanej misce, przykryte, powędrowało do lodówki dojrzewać. Co potem? Nie wiem, prawdopodobnie przed pieczeniem dodam resztę składników albo i nie, zobaczymy. Być może podczas dojrzewania będę dosypywał mąki, zobaczę jak będzie zachowywać się ciasto i jakiej będzie konsystencji.

Chwała!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s